KUIH KETAYAP
Bahan-bahan:
Inti:
1) ½ biji kelapa parut
2) ¼ cawan gula kabung
3) ½ cawan gula pasir
4) 1 helai daun pandan
5) ¼ cawan air
Kulit :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan jus pandan
3) ½ cawan susu segar
4) 1 biji telur
5) ½ sudu teh garam
Cara penyediaan :
Inti:
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
Untuk kulit :
1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapisk.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lengganglenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan
nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemaskemas. Buat hingga habis.
1) ½ biji kelapa parut
2) ¼ cawan gula kabung
3) ½ cawan gula pasir
4) 1 helai daun pandan
5) ¼ cawan air
Kulit :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 cawan jus pandan
3) ½ cawan susu segar
4) 1 biji telur
5) ½ sudu teh garam
Cara penyediaan :
Inti:
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.
Untuk kulit :
1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapisk.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lengganglenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan
nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemaskemas. Buat hingga habis.
APAM GULA HANGUS
Bahan-bahan:
1) 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
2) ½ gelas air
3) ½ gelas gula
4) 3 biji telur
5) 1 gelas santan atau susu segar
6) 2 ½ gelas tepung gandum
7) 2 sudu teh soda bikarbonat
Cara Penyediaan :
Panaskan kukusan.
Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
Masukan air dan gula untuk dijadikan gula hangus di dalam kuali. Panasakan atas api yang kecil sehingga kekuning-kuningan.
Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang. Kukuskan selama 10 15 minit.
Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
1) 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
2) ½ gelas air
3) ½ gelas gula
4) 3 biji telur
5) 1 gelas santan atau susu segar
6) 2 ½ gelas tepung gandum
7) 2 sudu teh soda bikarbonat
Cara Penyediaan :
Panaskan kukusan.
Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
Masukan air dan gula untuk dijadikan gula hangus di dalam kuali. Panasakan atas api yang kecil sehingga kekuning-kuningan.
Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang. Kukuskan selama 10 15 minit.
Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
KEK BATIK
Bahan-Bahannya:
600 gm biskut marie (pecahkan 4)
250 gm mentega
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
1 cawan gula
½ tin susu pekat
1 camca kecil esen vanila
5 biji telur (pukul sampai kembang)
1 cawan air
Cara Menyediakannya:
1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan,
masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu.
2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat. Kemudian bila
sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya
diatur biskut marie di dasarnya.
3. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat
& biarkan seketika.
Bahan-Bahannya:
600 gm biskut marie (pecahkan 4)
250 gm mentega
5 sudu besar koko
5 sudu besar milo
1 cawan gula
½ tin susu pekat
1 camca kecil esen vanila
5 biji telur (pukul sampai kembang)
1 cawan air
Cara Menyediakannya:
1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan,
masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu.
2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat. Kemudian bila
sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya
diatur biskut marie di dasarnya.
3. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat
& biarkan seketika.
0 comments:
Post a Comment